maandag 1 juni 2015

De: "kinderen-hebben-ook-het-vrijheid-blijheid-principe" fabeltje

"Het is goed je kinderen vrij te laten en alleen toe te kijken, hier worden ze zelfstandig van, je moet je er niet mee bemoeien."

Nee: Kinderen willen niet geheel vrijgelaten worden. 

Kinderen hebben juist de behoefte aan regels en grenzen, jij als opvoeder bent degene die deze moet introduceren en moet naleven.

Voor de meeste kinderen in onze westerse samenleving sluit het autoritataire ouderschap het beste aan bij hun behoefte.

Deze opvoedingsstijl houd in dat ouders duidelijke regels hanteren en hier consequent in zijn. Ondanks dit strenge tintje zijn deze ouders liefdevol naar hun kinderen toe en ondersteunen ze hen emotioneel. Zij proberen hun kind(eren) uitleg te geven over het waarom een bepaalde situatie een regel heeft en hoe je je dan dient te gedragen.

Mochten zij een staf geven dan leggen ze uit wat de rede hiervan is aan het kind. Ze kunnen een kalme discussie aangaan tijdens de opvoedingsmomenten, met belangstelling voor hun kind(eren) en ruimte voor eigen inbreng die zij op de tafel brengen tijdens het overleg.

Autoritatieve ouders stimuleren de onafhankelijkheid van hun kind(eren) en zijn betrokken bij de activiteiten die het kind doet.

De kinderen die binnen deze opvoedingsstijl opgegroeid zijn doen het over het algemeen het beste: ze hebben een enorme drive om te presteren. Ook worden ze aardig en vriendelijk gevonden door leeftijdsgenoten.

The perks of being a child from autoritataire parents :-)

Liefs, Carmen.


Bronnen: Robert S. Feldman - Ontwikkelings psychologie. (5e editie, uitgekomen in 2012 bij Pearson Education Benelux)

Op de hoogte blijven van al onze berichten?
Like ons op Facebook en je mist niets!
www.facebook.com/pedagokliekjes

Pedagokliekjes - Kinderen willen vrij zijn?!

Geen opmerkingen: