maandag 21 september 2015

De-Week-Tegen-Pesten-Post #1

Het gewone leven en dus ook de scholen zijn weer begonnen.

Daarom tijd voor: "WEEK TEGEN PESTEN".

Ja, voor de een is het heerlijk al die vriendjes en vriendinnetjes elke dag weer op het schoolplein te zien, voor de ander begin het schooljaar met buikpijn voor wat er komen gaat. Zal het dit jaar weer hetzelfde zijn? Zucht.

Stel je kind wordt gepest, wat dan?

We zochten een aantal tips voor je op, vandaag tips om met de leerkracht te delen.
Morgen tips om je kind beter te begrijpen. In de loop van de week nog veel meer. Wat een dag bij pesten stilstaan is immers veel te weinig... Pesten is structureel en dus iets om structureel bij stil te staan. Day 1: Let's go!

Tips om met de leerkracht te delen:

- De KiVa Methode:
Nog niet alle scholen werken met deze methode, maar de scholen die er wel mee werken zijn er meer dan tevreden over! Het uitgangspunt van de methode is: de groep is verantwoordelijk voor het pestgedrag in de klas. Is dit gedrag namelijk niet "cool", dan stopt het vanzelf. Ook de kinderen die dus niet mee doen met het pesten worden door de leerkracht verantwoordelijk gesteld. Keer op keer blijkt maar weer, het werkt! Dus mocht je het vermoeden hebben dat er iets moet gebeuren met het pestprotocol op school, raad de KiVa-Methode aan!

- Kanjertraining:
Ik ben er, en ik mag er zijn. Duidelijk boodschap, echter vaak lastig om te voelen door kinderen die gepest worden of in een klas zitten waar pestgedrag voorkomt. Daarom is ook kanjertraining aan te raden. Die zorgt ervoor dat er een aantal lessen en oefeningen zowel preventief als na aanleiding van een incident gegeven kunnen worden door de leerkracht van de klas zelf. Deze methode is door het NJI aangewezen als effectief in hun database. Tippen dus!

- Kikkerbecool:
Wat zou een coole kikker in die situatie doen? Spel voor kinderen en opvoeders dat tijdens en gezellig spelletje kinderen leert wat ze in situaties moeten doen. Op een leuke manier werken aan sociale vaardigheden zoals manieren maar ook voor jezelf opkomen. Kinder gaan zelf nadenken wat gepast zou zijn, welke opties er zijn in een situatie en welke het beste is. Wanneer kom je wel en wanneer niet voor jezelf op? Omgaan met pesten en plagen is een van de thema's die terugkomt op een plezierige en kinderlijke manier in het spel. Kan zowel thuis als op school gespeeld worden.
Klik voor meer informatie over kikkerbecool hier.

Wij hopen op een pest-vrij schooljaar! Laat elk kind met plezier naar school gaan!

Klik op de link om de site van week tegen pesten te bekijken.

Voor meer tips, tot morgen!

Liefs, Carmen.


Week tegen pesten #durfJIJhetaan? 

Geen opmerkingen: